Mestia

Onderstaande foto's zijn door Frank de Miranda gemaakt in de omgeving Mestia (Opper-Svanetië) tussen 20 en 24 mei 2016.


Mestia: de ligging in Noord-Kaukasus van West-Georgië

 

Lichte loofbossen t.n.v. Mestia

Kenmerkend beeld in de Kaukasus. In de Alpen zijn er overheersend naaldbomen ter hoogte van de sneeuwgrens. In deze omgeving Kleine vliegenvanger (vr), zingende Groene Fitis (Phylloscopus nitidus) en in natte gedeelten Waterspreeuw.

 

Gletcher t.n.v. Mestia

Groepen Alpenkauwen zie je soms vlak boven de hogere delen van de gletcher op insecten jagen (niet op de foto). Enkele jaren geleden had het Institute of Paleobiology in Tbilisi een grote collectie insecten van Georgië. Dit instituut is inmiddels gesloten. We proberen te achterhalen wat er met de collecties (vooral insecten en vogels) gebeurd is.

 

Crook-stemmed Betula sp, Mestia (top kabelbaan)

Crook-stemmed bossen zijn er ook langs de gletcher in foto’s hierboven. Berken staan in die omgeving bekend als peri-gletcher soort.

 

Nordmann sparren (Abies nordmanniana ) vertegenwoordigen in de Kaukasus de hoogste (inheemse) bomen van Europa, Mestia. Vergeleken met wat wij in West-Europa gewend zijn, valt het hoge aandeel van inheemse en endemische boom- en struiksoorten op.

 

Bruine orchis (Orchis purpurea), mogelijk kruising met Soldaatjesorchis (O. militaris), ca. 50 km OZO van Mestia, omgeving Oni vlakbij Russische grens.

 

Romeinse orchis (Dactylorhiza romana, waarschijnlijk ssp. Georgica) , creme-witte kleurvariant, aan rand van licht bos vlakbij de hierboven getoonde gletcher.

 

Romeinse orchis (Dactylorhiza romana, waarschijnlijk ssp. Georgica) , kleurvariant purperrood en één met lichtere tussentint. Ca. 10 meter verwijderd van creme-witte variant zoals hierboven.

 

Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata, mogelijk de wat gedrongen var. Podesta), drassig weiland met smeltwater, Mestia.

 

Wachttorens als deze (in Chazhashi, O van Mestia) werden oorspronkelijk gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende legers. Het gebied Opper-Svanetië is lange tijd geïsoleerd gebleven, en heeft daardoor een eigen cultuur en karakteristiek landschap behouden. Daar heeft het zijn status als cultureel erfgoed (Unesco, 1996) aan te danken.

 

Besneeuwd berglandschap, omgeving Mestia